divendres, 2 d’octubre del 2009

PORCIOLES, DE TRISTA MEMÒRIA

De totes les coses que segurament la història no podrà perdonar al nefast personatge de Porcioles una que sobresurt és la pèrdua de patrimoni. És a dir, el negoci pel negoci, sense la més mínima sensibilitat per tot allò que és important i que cal llegar a les generacions futures. Aquest interès per la pela del personatge (i de tants altres, pero ara simbòlicament parlo d'ell) el va portar del seu poble gironí a presidir la diputació de Lleida i fer negocis a Balaguer. I d'allà a l'alcaldia franquista de Barcelona. Considero el seu llegat tremendament fosc. Cases de quatre pisos van passar a tenir-ne sis (aquests afegits tan horribles de moltes cases del carrer Aragó, per exemple, com un pegat al capdemunt de l'edifici, sense el més mínim interès per tractar d'apropar-se a l'estètica original de la finca). La seva va ser l'època del desarrollismo i ell ho va aprofitar. Avingudes espantoses, blocs sense la més mínima gràcia, barris que després van haver de ser enderrocats per culpa del ciment aluminós, barriades sense serveis de cap tipus, un menyspreu absolut vers els més necessitats, molta obra mal feta però alhora moltes comisions. Mai li podré perdonar a Pasqual Maragall que, quan era alcalde, otorgués la medalla d'or de Barcelona a un home de tan dubtosa trajectòria. (Maragall va lloar també el catalanisme (?) del personatge, la seva significació fonamental (?), i va concloure que el personatge tenia més llums que foscors. Obviament no hi estic gens d'acord. És més, em sembla d'un espantós cinisme afirmar-ho). Manuel Vázquez Montalbán, llest com ell sol i amb una envejable capacitat de síntesi, parlava així de Josep Maria de Porcioles al diari El País en els dies del seu decés.

Però ara vull parlar del patrimoni que la fam de gent com Porcioles va fer desaparèixer. No de tot, que no en sóc especialista. Però sí d'una casa modernista (la de les fotos d'aquesta entrada) que l'alcalde franquista de negra memòria va permetre que fos enderrocada. L'enderrocador, una altra perla de la nostra ciutat, l'inefable Josep Lluis Núñez, va construir al seu lloc el bloc de pisos més horrible de tot l'Eixample.
La casa es deia casa Trinxet i era obra del gran arquitecte Josep Puig i Cadafalch (també president de la Mancomunitat. Se sol obviar injustament la tasca política de Puig en tant que continuador de l'obra del president Prat de la Riba). A part de la seva innegable vàlua arquitectònica Joaquim Mir n'havia pintat uns valuosos frescos que també es van perdre. A Cal Trinxet hi havien col.laborat també, segons el costum modernista, d'altres artistes de l'època, com l'escultor Llimona o el ceramista Sebastià Ribó.
La casa era a la cantonada de Còrcega amb Balmes. Actualment, gràcies a Porcioles o Núñez, el xamfrà té aquest encantador aspecte:

Ver mapa más grande

21 comentaris:

Unknown ha dit...

He treballar molts anys no lluny d'aquest xamfrà horrible, justament en una altra casa modernista que sortosament es va salvar.He passat mil cops per Corcega Balmes sense ni una engruna d'emocio o de sentiment. Una llastima. Si cal Trinxet encara eixistís aquesta cantonada anodina tindria un encant que s'ha perdut per sempre.

Unknown ha dit...

Me sorprende gratamente la inquina que los barceloneses de toda la vida le tenéis a un personaje como Porcioles. Digo que gratamente porque eso significa que tenéis memoria, y quien tiene memoria tiene todavía algo de esperanza. Ya son tres o cuatro que cuando en una conversación ha salido el nombre del alcalde en cuestión ha tenido un efecto como de mentar la bicha. ¿Cómo pueden gente como Maragall defenderlo? Me contaron que Maragall se abrió paso a la sombre de Porcioles. ¿Podría ser? Saludos.

Eastriver ha dit...

És, efectivament, una cantonada anodina, un aburriment de xamfrà. Fa tanta rabia per això, perquè destruir equival a esborrar.

Yo no viví la época de Porcioles pero es tan larga la lista de horrores, desprecios y faltas cometidos además con la impunidad que permitía el régimen que es natural que le tengamos tanta inquina. Hombre, yo tampoco diría todos: alguno hay que lo ha defendido, ya ves...

Unknown ha dit...

Como para no tenerle inquina, que dice José Antonio, es verdad que alguno lo defiende o lo ha defendido. Otra cosa es que no se que te refieres cuando hablas de los pisos aumentados de altura, no sabía eso. Saludos

Carmen ha dit...

Yo entenc que el patrimoni s'ha dedefensar pero si ens quedem tancats en la defensa sense criteri no avanzariem mai. Es normal que les coses canviin, i si una casa per mona que sigui, si s'ha de tirar perque la casa resulta que té dos pisos i calen habitatges, hem d'entendre que no ens podem quedar en l'estetica sino que hem de ser practics. A mes de cases modernistes ja se n'han conservat algunes, em sembla be conservar una mostra de tot pero potser no cal conservar-ho tot, amb tristesa pero perque no queda mes remeï s'han hagut de tirar a terra moltes coses i s'haura de seguir fent, es llei de vida.

@SusVersiva ha dit...

M'has deixat de pedra: conec molt bé aquesta cantonada, aquest bloc horrorós. I que consti que no és d'habitatges (ho dic per la Carmen), que havent-hi tants altres espais tampoc caldria, però és que a més són oficines.

M'agrada molt que carreguis contra Porcioles (ja saps que en política sempre estic d'acord amb tu!), però encara més que recordis que moltes d'aquestes barbaritats les feia el Núñez. I que en va continuar fent també quan l'alcalde resulta que era el Maragall. En fi, s'han fet tantes trastades amb l'arquitectura d'aquesta ciutat... I pràcticament sempre amb un esperit especulador i no pas social, com es podria arribar a defensar en tot cas.

Ben vist!!
Una abraçada!

Eastriver ha dit...

Rafel, lo de los pisos aumentados de altura es algo que siempre me ha sorprendido de esta ciudad. Paseando por la calle Aragón, de Meridiana a Sants, si puede ser en coche, levanta la vista (siempre que no conduzcas) y fíjate en la parte de los edificios. Fliparás. Yo he llegado a estar en edificios de BCN que del piso primero al tercero tienen una distribución, sigues subiendo por las escaleras y llegas al cuarto y la distribución es otra. Pero en el sexto todavía una nueva para los dos últimos pisos. Es decir, que el edificio original de tres plantas pasó luego a tener cinco y finalmente siete. Iba creciendo como los bebés, todo por un mero afán especulativo, porque claro, el edificio original, normalmente muy agradable, quedaba destrozado con sucesivos añadidos hechos en serie. Un abrazo.

Eastriver ha dit...

Carmen, gracies per passar-te i per opinar. Pensa que valoro molt la diferencia de criteri, les opinions diverses, el pensament divergent. Resulta sempre enriquidor, sempre que s'exerceixi de forma educada, de la qual cosa no en dubto. Sigues benvinguda, tot i que es possible que et trobis una mica sola, doncs la teva no és l'opinió majoritària en aquest bloc, però vaja, tan respectable com la de qualsevol altra. Espero en tot cas que em permetis la meva opinió: jo penso que hi ha coses que són llei de vida per què no hi podem fer res (la vida, la mort...), però d'altres que són o decisió humana o efecte de les intervencions humanes. El canvi climàtic no és llei de vida, que enviïn nens de set anys a la guerra no és llei de vida, que vingui un brètol i es carregui una escultura de Michelangelo no és llei de vida. Nomès això. Petons.

Susana, quina apreciació més bona... Oficines pels cadells de la burgesia, pels Millet i companyia, a canvi de patrimoni històric. Així va tot plegat. Buffff, quin cansament, no? Jo de Porcioles i Núñez espero qualsevol cosa, però que les faci Maragall és quan m'emprenyo (bé, amb els altres també m'emprenyo, però és un emprenyament esperat i evident, en canvi que les faci Maragall, per qui en general sento una mena d'apreci, és el que m'indigna, perquè defensar Porcioles vol dir vendre's, perquè amb Porcioles va entrar ell a l'Ajuntament). Són aquestes foscors molestes en personatges recents que hem de denunciar, penso jo... Gràcies per se aquí.

ana rodriguez fischer ha dit...

No se me ocurre cómo vincular a Maragall con Porcioles, la verdad. Es cierto que Pascul entró como "técnico" municipal in ille tempore, lo que ya era colar un GOl, pero... nada que ver después, creo.
Sobre Porcioles, pues hizo lo que hizo... Ha de reconocérsele que en los barrios periféricos no desbarató los proyectos vanguardistas, pero...
su nombre sigue siendo un insulto, la verdad.

Eastriver ha dit...

Ana, yo sólo me quejo que le diera la medalla de oro. ¿Medalla de oro de Barcelona a Porcioles? Se les fue la pinza, creo. Es lo del oasis catalán, que en el fondo da igual que sean de derechas o de izquierdas, los que han mandado en Catalunya durante la transición pertenecían a unas mismas familias y se ayudaban o al menos, si se tenían que señalar con el dedo, lo hacían de forma muy suave sin que se notara demasiado. Gracias.

Stalker ha dit...

Me quedo de piedra, ante la piedra ausente. Perdón por el mal juego de palabras pero... es increíble la de cosas que emergen cuando se escarba un poco en el frágil pero profundísimo palimpsesto de lo real, tan poco legible para una mirada como la mía, poco atenta a la arquitectura. Nunca hubiera imaginado la maravilla que hubo donde ahora se alza esa monstruosidad...

El fascismo, ya se sabe: destierra las fisuras y la belleza singular, con sus deterioros y esplendores, en favor de la uniformización arquitectónica, trasunto de la uniformización del pensamiento...

Menos mal, en efecto, que queda memoria. Conservémosla y que no se vuelvan a repetir estas barrabasadas.

Recordémoslo en 2012, por ejemplo.

abrazos

Eastriver ha dit...

Stalker, tienes razón en lo del 2012. Aunque yo, como Vila-Matas, también estoy contra los números redondos a veces son importantes por lo que tienen de señuelo de la memoria. Pero la memoria se debe reivindicar cada día, aunque te llamen facha.
Lo bueno que tienen los palimpsestos es que existen métodos para recuperar mal que bien para recuperar el pasado. En el espacio físico ello no es posible.
Gracias. (Oigo por la tele que ha muerto la negra... ayer mismo leía el comentario de Mariel en el blog de Su. Una pena...)

mariajesusparadela ha dit...

Ramón,vengo a visitarte desde Ourense, pasando por Argentina.
No puedo opinar sobre vuestro exalcalde por falta de conocimiento. Pero en la foto tiene un buen compañero...tristemente galleg(pero yo no tengo la culpa).
Sí, en un insti, en Ourense.
Un saludo.
Nos vemos por aquella jaula abierta.

mariajesusparadela ha dit...

Por cierto, entendí todo y quedé encantada.

Eastriver ha dit...

María Jesús, desde Ourense pasando por Argentina, un itinerario ideal. Me despertó mucho afecto tu blog y tu enorme sensibilidad. Y mira, respecto al alcalde, mejor que no lo conozcas, tú piensa eso de dime con quien vas y te diré quién y cómo eres. Así que conociendo al acompañante es más que suficiente. Un abrazo.

@SusVersiva ha dit...

Ramon, carinyo, quin susto m'has fet! De la fràgil salut de la Mercedes Sosa ja sabia alguna cosa a travès de la Mariel, però clar, jo fa pocs dies feia una entrada sobre "La Negra", aquesta cantant, joveneta, que m'agrada molt, i ara tu dius que s'ha mort La Negra... Val, tot aclarit: no és que s'hagin mort les dues, sinó que l'has anomenat com sembla que li diuen a Argentina a la Mercedes Sosa, no??

Ramon, estic totalment d'acord amb tu respecte el bloc de la M. Jesús. M. Jesús: me alegro de verte en el blog de mi queridísimo Ramon. Por poco que entiendas el catalán (con el que se atreve hasta nuestro Pájaro), te encantará lo que escribe, verás!

Un petó enorme a tots dos (i salutacions a la resta dels habituals!).

El Pobrecito Hablador del Siglo XXI ha dit...

Este tipejo hizo escuela y dejó buenos discípulos, que hoy en día le dejarían a él como un principiante. Sus atributos adornaron Collserola durante años. Bien gordos los tenía, sí. Y que Maragall le loase me hace pensar en que su influencia trascendió su muerte: favores, familias, negocietes, archivos ocultos... qué se yo. Me hace pensar también en otro caso escandaloso de homenaje póstumo a manos de pretendidos políticos de izquierdas, como el que hizo el Alcalde Belloch en Zaragoza a Escrivà de Balaguer, con una calle con su nombre. Vivir para ver

Eastriver ha dit...

Mariano José, totalmente de acuerdo. Aún recuerdo las pelotas de Porcioles, efectivamente al pie del Tibidabo. Un abrazo.

Anònim ha dit...

Ramón: acabo de llegar de Cuba, que encontré renovada en todos los órdenes y particularmente en el arquitectónico.
El bloqueo hacía de esa ciudad la mueca triste de lo que fue, imagina que un tacho de pintura- como cualquier derivado del petróleo- se les hacía imposible.

Tienen ahora un funcionario excepcional llamado Eusebio Leal, que no deja tocar un ladrillo de la ciudad vieja.
Cada edificio está siendo remozado con ayuda de capitales venezonlanos y en gran parte españoles.
He traído fotos que iré publicando de a poco.
De momento, te dejo un abrazo. Por aquí estamos de luto porque hemos perdido a nuestra cantora nacional Mercedes Sosa, así que andamos llorando su nada trista memória, sino su divina memoria.

Eastriver ha dit...

MY, ni te figuras cómo valoro este comentario. Todo lo que venga de Cuba me interesa. Y me alegro lo que dices del capital español. Me figuro que cuando vuelvan a ganar las derechas, cosa que si los dioses paganos no lo remedian ocurrirá en pocos años, ese capital va a cortarse. El tema de Cuba merece un comentario extenso como el que vas haciendo en tus entradas. Un beso enorme y gracias siempre por compartir tantas cosas, incluida la pena por la muerte (?) de esa enorme sensibilidad inteligente que fue Mercedes.

Anònim ha dit...

Lo peor de todo, es que los que le han seguido son de la misma pasta. Me sorprende algunos alcaldes ver como despotrican de este poniendolo en la picota, cuando por desgracia, también son reflejo de tan siniestro personaje.

Triste, todo ello muy triste. Cosas como estas siguien pasando y nadie dice nada. Es mas, incluso algunos lo justifican y lo aplauden. Como diria forges... país!.