dijous, 22 de gener del 2009

SIS GRAUS DE SEPARACIÓ

Sempre m'ha sobtat la teoria dels sis graus de separació. Segons aquesta teoria tots estem connectats com a molt en sis graus. Això vol dir que jo conec a X, X coneix a Y, Y coneix a Z... d'aquesta manera i fins a sis vegades com a molt tots estem connectats els uns amb els altres. Tots estem connectats amb, per exemple, Barack Obama o el natiu més allunyat de qualsevol tribu. Com a molt per sis graus de separació.
Del 10 al 12 de desembre de 2008 uns investigadors es van reunir a la UB en el congrés BCNetWorkshop per commemorar que fa deu anys es va publicar el primer article sobre el tema. A partir de la teoria sobre els sis graus s'ha creat la anomenada ciència de les xarxes, que estudia també la propagació dels virus informàtics o d'altres qüestions. Stanley Milgram, psicòleg dels USA, va ser el primer investigador que va formular la teoria dels sis graus mitjançant un experiment. Un recent article de El Periódico de Catalunya ho explicava de la següent manera: "Aquest investigador va enviar més de 150 cartes a ciutadans americans escollits a l'atzar. Els demanava que reenviessin aquelles cartes a un ciutadà de Boston, de qui donava el nom, però no l'adreça. Els participants en l'experiment havien d'enviar les cartes a algun conegut seu, que per algun motiu els semblés pròxim al destinatari. Sorprenentment, al cap d'uns quants dies el destinatari de Boston va començar a rebre les primeres cartes. Quan l'experiment es va donar per acabat, més de la meitat de les cartes havien arribat a la seva destinació, passant per una mitjana de sis intermediaris."
Les investigacions continuen amb treballs de camp possibles gràcies a les xarxes socials (facebook i similars). Hi ha una pel.lícula molt interessant sobre el tema: "Seis grados de separación", de 1993. En aquest film, partint d'una anècdota força divertida, es formulava per primera vegada la teoria en un gran mitjà audiovisual. Una teoria que ens ve a dir, en síntesi, que tots som molt més a prop els uns dels altres del que aparentment podriem sospitar. Separats només, com a molt, per sis graus de separació.

3 comentaris:

Alicia ha dit...

Em sembla una teoria molt interessant, sobretot si un pensa que en certa manera tots estem interconnectats. Segurament, també passa entre mons diferents de l'univers i això ens fa sentir menys sols!
Una abraçada

Eastriver ha dit...

És cert, interconnectats tots estem menys sols. És una mica com evidenciar que allò que es deia, de què tots som germans, resulta més cert quan un sap que compartim, l'espècie humana, el 99,98% dels gens.

María ha dit...

Querido, esta teoría es el evangelio. Si yo te contara, darling. Son esas casualidades tan sospechosas de la vida, carissimo, de uno conoce a otro y el otro conoce a tu ex, sopresas de la vida y de los seis grados de separación, que a veces son una bendición balsámica y otras una tortura y una agresión al anonimato tan deseado. Sea como sea, querido, yo doy fe de ello.
Por cierto, tu amiga la crítica es un cielo, me contestó, encantadora. Yo he participado en su blog en mi usual estilo entre campechano y divino. Kisses mil.