dilluns, 22 de setembre del 2008

ANIMALS

La setmana passada els mitjans de comunicació, una mica per informació, una mica per denúncia i una mica per morbo, van informar detalladament sobre la tradició de Tordesillas anomenada "El toro de la Vega". La festa consisteix en deixar un brau pels carrers de Tordesillas i els homes del poble, mascles ells, a sobre de cavalls, amb ganxos i garrots, condueixen el brau fins als afores del poble on el maten a base de garrotades i travessant-lo amb els ganxos que porten. Com és una tradició molt antiga això sol ja la justifica. Com si totes les coses antigues s'haguessin de preservar. Si se'ls parla de suprimir la festa del "toro de la Vega" et diuen de tot. T'acusen, especialment, de poca sensibilitat (a tu, que t'horroritza el que fan amb la pobra bèstia), de poca sensibilitat amb les tradicions populars.

Barcelona va ser declarada en un ple de l'Ajuntament, fa anys, ciutat no taurina. Jo em pregunto, si és ciutat no taurina, per què no prohibeixen la fiesta?. Seria un gran escàndol? Segurament. Un gran escàndol als Madriles, per exemple, o un gran escàndol pels que escolten la Cope o voten a Ciutadans. Quina pena més gran que aquesta gent s'escandalitzi. Però per a la gent d'aquí no crec pas que l'escàndol fos tan gran. De fet la gent de Barcelona no va als toros. Algú hi deu anar, però no masses (jo no en conec cap, ni conec ningú que en conegui algú). Jo a la Monumental hi faria un complex cultural (com el que fan a Las Arenas) o una pista de tenis, que ja hem vist que hi queden molt bé.
Aquest cap de setmana, precisament, José Tomàs ha triumfat una barbaritat a la meva ciutat. Perque no fos dit li van apropar la senyera i ell, emocionat, la va agafar. Bé, estic segur que de catalans ben pocs n'hi havia disfrutant de l'art del torero de moda. Sé que quan hi ha una corrida important a Barcelona ve molta gent de les Espanyes en autocars o cotxes privats. Potser són de Burgos o de Tordesillas però a la plaça porten la senyera perque després a les fotos sembli que els catalans els diumenges anem tots a la Monumental. No sigui que la treguin, la festa. I és clar, una Barcelona sense toros és una mica menys espanyola.

Estic radicalment en contra de qualsevol tipus de maltractament als animals. Únicament en casos mèdics crec que pot ser justificada la investigació, i sempre que no sigui acarnissada. La investigació per part d'empreses de'stètica ja és tota una altra cosa. Més quan moltes empreses han demostrat que es poden oferir bons productes sense haver de recòrrer a la investigació amb animals. La majoria d'empreses ho han entès així. Per desgràcia no totes. N'hi ha que diuen que no però en secret encara continuen amb les velles pràctiques. Com Procter and Gamble, una empresa que agrupa marques tan conegudes com Braun, Herbal Essences, Pantene, Max Factor, Gillette, Dolce & Gabanna, Hugo Boss, Lacoste, Ariel, Fairy, Don Limpio, Ace o Eukanuba. La campanya Boicot a Procter amb Gamble intenta sensibilitzar la gent i alhora posar l'empresa contra les cordes. Es poden oferir bons productes sense agredir ni el medi ambient ni als animals. Penso que una societat que mostra respecte vers els animals és una societat millor. I penso també que els animals tenen drets (molts ho dubten), especialment el dret a ser tractats amb respecte.

4 comentaris:

Jaume ha dit...

Totalment d'acord, en tot!

María ha dit...

Me sumo al boicot, querido. Yo ya soy de ir sumándome a boicots, quiero decir que eso va conmigo lo de boicotear. Pero si además creo en la causa, mira, boicoteo más feliz todavía. Amo a los animales. Sin perder de vista el mundo, que somos más importantes los seres humanos. Pero los animales nos acompañan, nos enseñan, nos hacen mejores. A nadie puede exigírsele que le gusten, sí puede exigírsele que los respete. Date una vuelta por www.addaong.org, estuve vinculada. Y de los toros mejor no hablar, y eso que vengo de familia aficionada. Siempre he sido una oveja negra. Pero vivo en la gloria, y más cuando comparto opiniones semejantes con gente como tú. Besitos

Unknown ha dit...

No cal dir que estic totalment d'acord. La senyora que escriu a dalt et dóna una adreça que m'ha sorprès, ara acabo de descubrir que és la antiquíssima associació, reconvertida ara en una ong, Associació per a la Defensa dels Drets dels Animals. Molt solvents. I respecte als toros, d'una banda són d'una crueltat vergonyosa, i de l'altra, efectivament, res de braus ni a Barcelona ni a la resta del país (sóc de comarques).

María ha dit...

Escribo al vuelo... elevo una protesta radical contra la señorita que me precede en estos comentarios: que no me llame señora nunca jamás en su vida, me ha sentado peor que una puñalada trapera.
Querido, te escribiré con tiempo, ay, si yo te contara mi experiencia con las reuniones, que horrores. Y gracias por el comentario sobre mi entrada de mi blog, me llegó al corazón. Sigo esperando tu entrada sobre "Barrocos arias", y a la señorita que me precede en esta página, que tome el envite con afecto y sentido del humor. He dicho.