dijous, 12 de febrer del 2009

AUTO-TUNE

L'Auto-Tune és un processador de so que modifica i arregla la veu en els enregistraments i en els directes. Si un cantant fa un gall, l'Auto-Tune l'esborra. Si un altre cantant no arriba a certa nota, l'Auto-Tune sí que hi arriba. Ja se sabia: en els enregistraments res és el que sembla. En els directes tampoc. L'Auto-Tune modifica també la veu en el mateix moment de ser emesa.

No em sembla malament. El que passa és que el fet de cantar, l'emoció del cant, queda totalment desvirtuada. T'emociona l'Auto-Tune, no el cantant.

Potser per això valoro sobretot la veu en directe, sense micròfons. No hi ha trampes. Però l'Auto-Tune, aquest miracle per a tants cantants que no saben cantar, no ha de ser necessàriament associat a la trampa. Hi ha cantants que proclament l'ús d'aquesta tecnologia, no se n'amaguen. Com el raper KanYe West. Sempre ha volgut ser cantant però mai ha sabut cantar. En el seu disc pregona sense complexos l'ús de l'Auto-Tune. O com Cher que va enregistrar ja fa anys el seu Believe abusant totalment de l'aparell. Llavors no ens en vam adonar però si l'escoltem ara notem un so molt poc natural en la veu de la ¿cantant?.

3 comentaris:

María ha dit...

Querido, todos recordamos con pavor los berridos de Enrique Iglesias... Una cosa es la música y otra el negocio. Una hermosa forma de defender la lírica; al menos cantan y lo hacen bien. Lo único que Cher no ha podido operarse es la voz, darling

Unknown ha dit...

María, para eso está el auto-tune este: para que Cher, y tantos otros, se operen la voz. A mi no me parece mal, el arte es emoción y la forma de conseguir la emoción es lo de menos, da igual si es con la potencia de la voz o la potencia tecnológica de este o aquel invento.

Unknown ha dit...

Aquest trasto fa miracles, ho dic per experiència, he vist gent que canta fatal i gracies a l'equalitzador en qüestió fer uns conerts que flipes. Jo faria un OT de diferents models d'AutoTune, a veure quin és el millor model, i al guanyador l'enviaria a Eurovisión, estaria be d'enviar una maquina, total...