dilluns, 9 de març del 2009

LLIBRERIES DE BARCELONA

Sempre he disfrutat de la visita a una bona llibreria. Des que no fumo, molt més (abans sempre m'agafava el mono als cinc minuts). D'entre les llibreries més destacades de Barcelona les meves preferides són La Central del Raval (també La Central del carrer Mallorca o la del MACBA), la llibreria Alibri (recordo quan estudiava, que es deia Herder) al carrer Balmes amb plaça Universitat, la Casa del Libro a Passeig de Gràcia, les FNAC de plaça Catalunya i de l'Illa, la Laie a Via Laietana, Altair per tot el que fa referència a viatges i la Catalònia a plaça Catalunya (darrerament aquesta és la meva preferida). N'hi ha d'altres, menys habituals: les llibreries-outlet del Happy Books, la de la cooperativa Abacus, Negra y Criminal a la Barceloneta, la Cómplices al Gòtic o la Roca Guinarda aquí al barri.


Recentment n'han inaugurat dues més, una a tocar de l'altra. Les dues a Rambla de Catalunya, gairebé tocant a la Gran Via. D'una banda Excellence, una lliberia especialitzada en vida sana, teràpies alternatives, espiritualitat, ioga, desenvolupament personal i temes afins. El que sorprèn són les seves grans dimensions. De fet la publiciten com la major llibreria especialitzada. (Informació afegida amb posterioritat: m'indiquen alguns correus que l'Exellence ja fa un temps que existeix, que no és pas nova, ja fa uns mesos). L'altra llibria que s'ha inaugurat aquesta setmana passada és la Bertrand. Enorme, força complerta, un estil entre parisenc i novaiorquès. (Està bé però jo em segueixo quedant amb la Catalònia...) El que sorprèn fonamentalment és la publicitat d'aquesta inauguració (presència massiva als mitjans de comunicació, pallassos a la porta, globets taronjes per tot arreu). Però encara hi ha una cosa que em va sobtar més dissabte, dia que vam visitar les dues: l'enorme, extraordinària afluència de públic. No es podia donar un pas. En un país en què tot indica que es llegeix poc, tantíssima gent en una llibreria resulta edificant i esperançador. Estic segur que si haguessim visitat les altres llibreries que esmento en el primer paràgraf també haguessim trobat força públic. La qual cosa em fa pensar que potser no es llegeix tan poc com diuen alguns, o potser es compra molt que després queda abandonat en un racó. O senzillament la gent a l'hivern entra a les llibreries a donar un tomb i surt sense comprar-ne res.

El que sí que és un veritable signe dels temps és que tot plegat es fa ara en grans espais. Les botigues (queviures, roba...) han anat desapareixent en favor dels súpers, hípers i grans magatzems. El mateix passa amb les llibreries, per desgràcia. No fa tants anys va tancar El cinc d'oros, a la Diagonal amb Passeig de Gràcia. Com altres llibreries petites de barri (La Maga, per exemple, al barri del Guinardó, al costat de casa, va tancar fa cosa d'un parell d'anys). Però aquest ja seria un altre tema.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Yo también estuve ahí. Había tanta gente que eso tampoco es garantía de nada. Me dieron ganas de comenzar a pinchar globos.

Eastriver ha dit...

jeje, sí, es curioso que para publicitar una librería lo llenen todo de globos y traigan una banda de rock catalan. No se me ocurrió ponerme a pinchar globos pero hubiese sido una manera de ahuyentar a la gente que me agobió que ni te figuras. De todas maneras, aunque no la vi con tranquilidad, la Bertrand aunque con un aire muy neoyorquino (es decir, muy europeo) no dejó de recordarme a la Casa del Libro. Me gustan en general todas las librerías, siempre está bien pasear, se descubren cosas, etc. Pero le falta intimidad, una intimidad que sí tiene La Central, por ejemplo, o la Catalonia.

Unknown ha dit...

Fas be de descubrir-me aquesta Excellence, ni idea. M'interessen molt aquestes temes i està bé de saber un lloc de referència. En canvi de l'altra n'han parlat tant els diaris que ja se m'ha fet pesada abans de posar-hi el peu.

Unknown ha dit...

La Bertrand està molt bé, l'apartat de viatges una sorpresa, el llibre pràctic i després l'apartat d'història i similars, en un dels altells, quina passada. De totes maneres es veritat que no hi ha res com una llibreria petita i intima. Ja he acabat el marques y el sodomita, que en parlaves en una entrada, bona recomanació, m'ho he passat molt bé. En lo que sí que no et penso seguir es en la bella y la bestia, no gracies. T'escric un altre dia.