dimarts, 7 d’abril del 2009

BARCELONA-BENIDORM

A Barcelona hi ha un nou barri que ha sortit malament. Va sortir bé únicament pels qui es van omplir les butxaques. Es tracta del nou barri marítim de Diagonal Mar. Vist des de la zona alta del Guinardó o de Collserola es percep com una mena de Benidorm esgarrifós, tot de blocs a ran de mar sense ordre ni concert (les dues coses són importants en el perfil i l'estructura urbana). No estic en contra dels gratacels per sistema, sí que ho estic quan els gratacels sonen a especulació. A més quan una ciutat ha de crear un nou barri el mínim que es pot demanar és que segueixi l'estètica i el traçat urbà existent. O com a mínim l'esperit. És la única manera de què el nou barri s'acabi incorporant a la ciutat amb normalitat. Mal que bé es va aconseguir, no del tot, a la vila Olímpica. A Diagonal Mar sembla que serà clarament més difícil. Podriem haver après de París, que en dècades passades va crear el barri de gratacels de La Defense, que avui en dia ni visita ningú ni té cap interès. Però no.

Fa gairebé un any, l'estiu passat, vaig visitar aquesta zona. En primer lloc el Fòrum on no havia tornat des de l'any 2004 (aquell invent tan absurd...). És increïble el grau d'abandonament de la zona del Fòrum. Herbes, paviment desenganxat, brutícia, abandonament. Deixadesa i marginalitat. (Per exemple, el que en el seu moment es va vendre com una piscina d'aigua de mar és ara un espai abandonat amb quinquis, magrebins adolescents i gitanos fent el brètol). Els millors edificis del Fòrum són l'edifici de convencions, la placa solar, que té la seva gràcia, i el llarg pont penjat al Port Esportiu del Fòrum.



La zona del Front Marítim em sembla un desastre. És on hi ha els gratacels més vistosos. Algun, com el de l'hotel Princess, a baix de tot, es queda en un no res. Inclús la seva forma punxaguda a la cantonada de Diagonal amb el carrer Taulat, a imatge del Flatiron de NY, queda en un intent que no sorprèn ningú.

A mesura que es va pujant per la Diagonal en direcció a Glòries la cosa millora, si més no una mica. Hi ha algun edifici interessant, com l'hotel ME Barcelona, a la cantonada amb Pere IV (foto de sota) que no agrada a tothom però que penso que en un altre context i segurament en una altra zona podria haver tingut una altra lectura. Davant mateix hi ha el el nou parc del Poblenou, un jardí que de moment sembla una mica desolat en espera que creixin les plantes. I no gaire lluny, Diagonal amunt, la seu de Mediapro, força maca, o la Torre Agbar. Aquesta torre, tan menyspreada per alguns, a mi m'agrada força... Sobretot a les nits, il.luminada.


2 comentaris:

Unknown ha dit...

Coincideixo, aquelles torres dle capdebaix de la diagonal són espantoses. Conec gent que va dissenyar alguna i recordo que les indicacions eren de fer una ciudad jardín. No ha sortit així, ha sortit Benidorm. La torre Agbar (llamemosla así, no veas el que li diu la gent) i el de Mediapro sí que m'agraden tambe, pero ja està, l'hotel Me em sembla horrible, tot i l'originalitat del sortint penjat. Si vols sortint penjat original i ben fet, el de Miralles i Tagliabue, l'edifici del gas a la Barceloneta. A mes el Me, amb aquest coloret blavet em sembla massa facil per que la gent digui, uaaa, què meditarrani!, com si tots els edificis blaus focin mediterranis. Que no, que no m'agrada en general res de res.

Unknown ha dit...

Coincido contigo en tu aprecio por la torre agbar, luego no soy tan duro como tu en la valoracion de la zona del mar. Vale que está deslavazada, pero es muy nueva, no ha podido integrarse. Vale también que suena a especulación a primera linea de mar, eso es lo que mas molesta. Paseate un dia por la zona con la camara, hay otros edificios interesantes. Igual nos vemos con las respectivas camaras, me has dado una idea.