dilluns, 11 de maig del 2009

TASTO SOLO

Hi ha una música per a cada moment i un moment per a cada música. En alguns moments d'assossec, de lectura, de tranquil.litat, la música antiga és perfecta. Com a música antiga entenem aquell territori gairebé desconegut que precedeix al barroc (n'hi ha que hi engloben també el barroc). Polifonia i instrumentalització arcaica defineixen aquest periode. Des de fa anys hi ha diversos intents de recuperació d'una música que té verdaderes joies dormint en arxius. De tota la música antiga potser la més coneguda és la religiosa, el cant gregorià. Però hi ha moltes altres coses oblidades. Molta d'aquesta música s'havia deixat de fer no només per un canvi de sensibilitat sinó per verdaderes dificultats tècniques en el moment de reproduir sons d'instruments desapareguts.
El grup català Tasto Solo, assentat a França, recupera músiques antigues amb una voluntat historicista. Usen instruments absolutament desconeguts per a la majoria: l'organetti, la clavisímbala, la clavicòrdia, l'arpa gòtica... Fan música dels segles XIV i XV, i ara acaben de presentar un disc, Meyster ob allen Meystern, que recupera temes de l'organista alemany Conrad Paumann.
El seu repertori comprèn també música de la Corona d'Aragó, del Llibre Vermell de Montserrat, peces de l'època medieval francesa. Una gran delicadesa recorre cada un dels seus treballs. Guillermo Pérez i David Catalunya en formen part. Valen moltíssim la pena. Per conèixer-los es pot visitar la seva pàgina a myspace. A la part superior dreta hi ha diversos temes que es poden escoltar. O visitar la pàgina que tenen a Youtube.

7 comentaris:

Unknown ha dit...

¡Que delicadeza mas extraordinaria! Una enorme sensibilidad. Mira que servidora es de heavy, ahi es nada, pero me fascinan las propuestas no evidentes ni previsibles, sino descubrir la buena musica de toda epoca condicion o estilo. Solo pido una cosa, que no sea la comercialidad abrumadora que embarga toda musica. Y luego la sensibilidad para disfrutarla en cada momento que el cuerpo te lo pida. He flipado con el pianito, que alucine. Esta bien descubrir joyitas de estas.

@SusVersiva ha dit...

Ramon, m'ha agradat la teva recomanació musical. M'ha cridat especialment l'atenció aquest instrument que no sabria identificar i que té un so similar al de la flauta (no cal dir que al vídeo no se'n veu cap, de flauta ni similars). Deu correspondre a aquesta mena d'orgue amb "fuelle"? Els segúiré. Gràcies.

Anònim ha dit...

Los caminos de la música son impensables (y a veces intransitados). Para que luego uno se quede en casa escuchando los 40 principales. Thanks por la recomendación, tan cuidada.

Eastriver ha dit...

Paula, lo tuyo es de programa de la tele: del heavy a Tasto Solo, jeje. Es broma, es broma, entiendo lo que quieres decir, que estás harta de la música del circuito habitual. Me pasa ídem. Por eso valoro nuevas propuestas, de lo contrario acabamos escuchando todos lo mismo. Es una cuestión de actitud, ¿no? (Perdona, ¿eres la que me escribió hace tiempo desde Terrassa?)
Susana, sí, el primer que un observa en un grup com aquest és la sorpresa que provoca la instrumentalització. És molt curiós. I celebro també que t'hagi agradat la proposta musical.
Anónimo, gracias a ti por tu participación.

Unknown ha dit...

En http://www.isftic.mepsyd.es/w3/eos/MaterialesEducativos/mem2001/musica/index.html está una historia bastante interesante sobre la música antigua española. Y el portal http://www.goldbergweb.com/es/ es la versión española de la famosa revista. Soy un aficionadillo, como a tantos otros estilos, pero a este grupo no lo conocía. Ya me informaré. Y siento no poder aportar más luz respecto a los instrumentos.

Unknown ha dit...

El video casi no es pot veure res, de curt com és, però al myspace la musica a que pots accedir et dóna una idea de com sona aquest grup. Es increible que existeixin, afortunadament hi ha la voluntat de recuperar aquest so tan original i delicat, igual com hi ha la voluntat de recuperar pintures o literatura diversa. M'ha encantat.

Eastriver ha dit...

Gerard, aun y teniendo lagunas me da la sensación que sabes más de música antigua que yo. Lo mío es esencialmente una cosa emocional, de acercamiento musical inmediato, pero por mi carácter siempre necesito acompañar el interés estético con la información y la referencia intelectual. Si sé de qué va lo aprecio más, me ha ocurrido siempre así. Soy un estudiante vocacional declarado. Por eso me gustan y valoro siempre las propuestas y los consejos. Seguiré los tuyos.
Sonia, no se m'havia acudit això de relacionar aquesta recuperació musical amb la que es fa en d'altres arts, i està clar que l'esperit és el mateix. Molta sensibilitat, un gran respecte i un enorme interés en les manifestacions artístiques. I tenir clar sempre que això és el que ens fa millors. I sí, jo també espero que la pàgina que tenen a Youtube es vagi ampliant amb més videos.