dimarts, 2 de juny del 2009

ALICE GUY, LA MARE DEL CINEMA

El poc temps que porto interessat en els origens del cinema m'han servit per descobrir una història molt curiosa: la importància fonalmental d'una dona totalment desconeguda, Alice Guy, la veritable mare del cine.
Més o menys hem sentit a parlar tots dels germans Lumière o de Mèlies, aquest darrer considerat el pare del cinema, doncs va ser pràcticament el primer que va adaptar el nou gènere a la ficció (els germans Lumière feien bàsicament documentals). Però Alice Guy és una figura del tot oblidada.

Era la secretària de Leon Gaumont, un empresari francès que va seguir de prop els invents dels germans Lumière i va ajudar a perfeccionar la tècnica dels inicis cinematogràfics. Guy, la jove secretària, va demanar al seu cap que li permetés d'aprofitar els invents de la casa en el camp de la tècnica cinematogràfica i rodar les seves pròpies pel.lícules. Leon Gaumont, possiblement molts sorprès per la inesperada oferta, va donar permís a Alice que va començar a escriure les seves pròpies pel.lícules (en va fer unes 300) i a rodar-les. L'única condició que va posar Gaumont a la seva secretària, va ser que la feina administrativa no s'enrederís gens ni mica. Alice podia ser creativa però com a hobbie. Abans de res era una suposem que eficient taqui-meca.
Va dedicar tota la vida al cinema. Es va traslladar als Estats Units, es va casar amb un home de la indústria, van crear la seva pròpia productora, va continuar fent pel.lícules. Però el seu nom no apareixia en els volums de la història del cinema. Mèlies va fer el mateix que ella en la mateixa època i tothom el va venerar ràpidament com a creador de l'art cinematogràfic. Ella, Alice Guy, va ser totalment ignorada. I ja de gran, abans que a França se li donés oficialment el títol de primera dona directora de cine del món, va haver lluitar durament per tal que se li reconegués la seva obra que, amb malícia o no, havia estat adjudicada a homes que s'havien limitat a col.laborar amb ella.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Para que no digas que sólo te escribo cuando los Goytisolo y para que veas que voy siguiendo el blog, me sumo al homenaje a esta mujer pionera. Siempre me sumo a los homenajes a las féminas, pioneras o no. Y que nadie vea una nota de machismo, lo digo con verdadero feminismo masculino. Las películas de la señorita Guy supongo que vista una están vistas todas, pero una ha de ser tambien coherente con su época.

Unknown ha dit...

On hi hagi una dona per reivindicar, allà estarà sempre servidora. Bé, sempre no, que hi ha cada element femení que n'hi ha per llogar-hi cadires. Serà veritat que el masclisme rau en les dones? Es una pregunta retorica... és clar que sí que és així. Jo reivindico dones pero en el fons soc com una amiga meva que diu que no és el mateix masclisme, destestat sempre, que androísme, reivindicadora també dels valors masculins. La qüestió és ser ben complicada, que diu la meva mare...

Eastriver ha dit...

Marcos, gracias por pasarte incluso cuando no hablo de alguno de los hermanos G. Sonia, primera noticia d'això de l'androisme, m'ho apunto. I vaja, el reivindico, que hi ha valors masculins que em semblen importantíssims. Jo mateix, no soc gens masclista, en cap sentit, però en cap. Ara, si em pregunten, si us plau, treballar sempre amb homes. Per això de l'androisme, potser, o per que tot és molt més de cara, més fàcil i menys retòric. Gracies per les teves aportacions sempre positives...

@SusVersiva ha dit...

Estic d'acord amb vosaltres en els trets positius dels homes; també és evident que hi ha feminismes mal entesos que han copiat els pitjors trets dels homes. I, finalment, hi ha injustícies sobre persones oblidades, siguin homes o dones, i que potser durant una pila d'anys o per sempre. És fantàstic que reivindiquis aquesta figura, Ramon, tan sumament oblidada en la història del cinema. Des de que em vas comentar la troballa que m'ha interessat moltíssim.
Els que ens beneficiem dels teus estudis, d'aquesta disciplina interna teva que ben segur que és "culpable" que siguis tan especial com ets, agraïm profundament que ens donis a conéixer perles com aquesta.

Una abraçada, per a tu, i per a totes les Alices Guys del món!